Stage

Vanwege beëindiging van ons melkveegedeelte van ons bedrijf  hebben we op dit moment geen ruimte meer voor het plaatsen van stagiaires op ons bedrijf!  We hebben altijd graag, gezellig en goed met stagiaires kunnen samenwerken.  Wij kunnen andere bedrijven van harte aanbevelen om open te staan voor stage verzoeken.  

Wij ontvangen regelmatig  stagiaires op ons bedrijf. Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen door het sturen van een mailtje naar info@melkveebedrijfcusterskeursten.nl


Onderstaand een aantal reacties, ervaringen van stagiaires:

I am Swiss exchange student, studying for half a year the subject Business administration in agriculture and food at the HAS in Venlo. Since I have no experience on farms with these dimensions, I was so excited that Harold and Jaqueline gave me the opportunity the experience the real life on a Dutch farm.  I was even welcome to sleep at their place, meaning that I was able to participate in all the typical daily work. I’ve seen and learned a lot about their philosophy and they took the time to explain things in detail. I had a wonderful, intensive and eye-opening week on the Custers-Keursten farm. I would definitely recommend this place for any kind of internships or work experience in the agricultural sector. The family is not only very welcoming and easy-going, but also interested in the student’s life and background. I left the farm with lots of good memories, which I’ll remember for sure in a long time.

Greetings

Johanna Burri 15-19 oktober 2018

                                                                                                                                                                      

 

In het eerste jaar van mijn studie agrarisch ondernemerschap richting dier & veehouderij aan Aeres Hogeschool in Dronten mocht ik 8 weken lang op stage bij een melkveebedrijf. Nadat ik mijzelf had verdiept in verschillende stagebedrijven viel mijn keuze op Melkveebedrijf Custers – Keursten, dit bedrijf had ik gevonden via hun website. Eind april 2018 was het zover en begon mijn stage periode, in deze periode waren Harold en Jacqueline druk bezig met het opzetten van de verkoop van rijstdessert, het was erg leuk om naast de activiteiten rondom het melkvee ook te zien hoe een tweede afzet in zijn werk ging.
Naast de drukke periode van het starten met zelf verzuivelen was het tijdens mijn stage ook hoogseizoen wat betreft grasoogst en het zaaien van de maïs. Afwisselend met het werk tussen de koeien was het leuk om te zien hoe dit hier in Oirlo ging t.o.v. van mijn eigen woonplaats.

Een grote reden waarom ik graag bij Harold en Jacqueline wou komen stage lopen was het feit dat zij hun koeien met 3 melkrobots melken. Op het bedrijf bij mij thuis melken wij met een traditionele melkstal en het is daarom een mooie ervaring om te zien hoe dit juist met melkrobots gaat en hoe het werk in bijvoorbeeld de stal daaromheen wordt gepland.Ook vond ik het leuk dat ik al vrij snel de vrijheid kreeg om zelf de melkrobot te bedienen of bijvoorbeeld zelfstandig de kalveren te voeren.

Tijdens mijn stageperiode verbleef ik gedurende 8 weken 4 dagen in de week bij Harold, Jacqueline, Britt, Jorn en Noud in huis. Ik heb dus naast het bedrijfsleven op een melkveebedrijf ook het sociale en culturele leven mee gemaakt in Oirlo. In één van de weken ben ik o.a. mee geweest naar de kermis in Oirlo, dit zijn leuke momenten die je op deze manier ook extra mee maakt. Ook vond ik het samenwerken met Robin, Sanne en Jarno erg gezellig.

De 8 weken vlogen voorbij en dat is na mijn mening alleen maar positief.

Groeten Leon Jansen april 2018-juni 2018

                                                                                                                                                                 

We are a German  and a Dutch student from HAS Hogeschool in Venlo. We are studying International Farm Management, which is a study program, focused on agriculture and thought in English. In our first year we did our traineeship at the dairy farm of family Custers two days a week, 16 weeks in total. Both of us were new in the dairy sector but this was no problem for Harold and Jacqueline. Already from day one they explained everything and we were able to ask questions any time, even when they sometimes were a bit stupid!
We appreciated it a lot that Harold & Jacqueline wanted us to learn as much as possible about their farm, including economics and management decisions, and the Dutch dairy sector. We learned a lot just by trying. It didn’t matter if it didn’t work out the first time, which gave us the feeling that they trust us. Moreover, we felt welcomed since we were sleeping once a week in their house. They were interested in us and shared Dutch traditions, like Sinterklaas. It was always fun working together with Harold, Jacqueline and Robbin, sharing their passion for cows. They helped us with our school assignments and even language was not a barrier.

We want to thank Harold, Jacqueline, Britt, Jorn and Noud and Robbin for this great time and good luck in the future!

Elisabeth Dühnen and Suze van Paassen, November 2015 – April 2016.

                                                                                                                                                                    

Mijn oriëntatie stage vanuit de HAS hogeschool in Den Bosch heb ik verricht bij de familie Custers. Ik wilde graag een bedrijf met ondernemers aan het roer die goed weten waarmee ze bezig zijn en een duidelijke visie hebben. Nadat ik dit met mijn ouders besproken had, kwam al snel het idee om bij Harold en Jacqueline een stage te gaan doen. Het is een bedrijf dat klaar is voor de toekomst met twee vooruitstrevende ondernemers.

Voor mijn opleiding Bedrijfskunde en Agribusiness aan de HAS heb ik de opleiding veehouderij aan de MAS gevolgd, waar ik al veel kennis over het productieproces van een melkveebedrijf  heb opgedaan. Nu wilde ik me graag verdiepen in het management en ondernemen. Vanuit school heb ik een aantal stage opdrachten gekregen die in het verlengde lagen van deze onderdelen. Harold en Jacqueline waren zeer open en hebben veel tijd besteed om mij alles te laten zien en leren. Alle vragen werden uitgebreid beantwoord en daarmee heb ik in 8 weken tijd een goed beeld gekregen van hun visie over de bedrijfsvoering.

Graag wil ik Harold, Jacqueline, Brit, Jorn en Noud bedanken voor de leuke en leerzame stage!

Bas Aarts  stageperiode april-juni 2015

__________________________________________________________________________________

 

In het kader van mijn opleiding Bedrijfskunde en Agribusiness aan HAS Hogeschool Venlo, heb ik in het eerste studiejaar stage mogen lopen bij Harold en Jacqueline Custers. Het ging hier om een stage van twaalf weken waarin ik één dag in de week mee mocht lopen. 

Zonder enige voorkennis van de melkveehouderij heeft er een gesprek plaats gevonden met meneer Custers. Hij stond open voor een gemotiveerde student.

In de stageperiode hebben we een stageopdracht gecombineerd met intensief meewerken. De verantwoordelijkheden van de student zijn in de twaalf dagen opgebouwd. In eerste instantie was het uitsluitend meelopen met meneer of mevrouw Custers. Op termijn kreeg ik meer verantwoordelijkheden. ’s Morgens werden de taken op het bord geschreven die uiteindelijk in de dag voltooid moesten zijn.

Verder is er bij meneer Custers altijd tijd voor een goede discussie, De familie is erg geïnteresseerd in hun stagiaires wat het makkelijk maakte om mezelf aan te passen. Al met al heb ik twaalf mooie dagen gehad, waarin ik zowel op vakgebied als op persoonlijk gebied wijzer ben geworden.

Van: Jari de Groot stage-periode 21/02/2014 – 09/05/2014

__________________________________________________________________________________

 

In mijn eerste jaar van de MBO opleiding veehouderij heb ik ook stage gelopen bij Harold en Jacqueline. Tijdens deze stage heb ik veel geleerd. Ik wilde graag leren werken met een melkrobot. Voordat ik hier kwam stage lopen, zag ik vooral de negatieve kanten van een melkrobot. Ik zou ook niet snel voor een robot gekozen hebben. Dat is nu wel veranderd. Ik heb veel positieve kanten van de melkrobot gezien. Je bent niet verbonden aan melktijden en het is arbeidsverlichtend. Ook is het aantal storingen mij erg meegevallen. Ik zou nu eerder voor een robot kiezen dan voor deze stage. Ook wilde Harold mij graag leren voeren met een voermengwagen en dat had ik nog nooit gedaan. In het begin was het nog even moeilijk, maar het ging steeds beter. Tijdens deze stage ben ik heel goed begeleid door Harold en Jacqueline. Ze namen er tijd voor om dingen duidelijk uit te leggen.  

Harold, Jacqueline, Britt, Jorn en Noud bedankt voor deze stage. ik heb een hele leuke  tijd bij jullie gehad en ik heb er veel van geleerd.

Jasper Philipsen stageperiode 28/01/2013-29/03/2013 
 

__________________________________________________________________________________


Ook ik heb stage gelopen op het bedrijf van Harold en Jaqueline Custers in mijn 4de jaar van mij MBO studie. 1 school jaar lang heb ik mee gelopen op dit bedrijf.  Ik heb veel geleerd op dit bedrijf. Tijdens mij stage periode starten de bouw van de nieuwe melkveestal waarbij ik veel heb mogen mee helpen. Net als enkele andere stagelopers van dit bedrijf heb ik mijn eindexamens van mijn opleiding  gedaan op dit bedrijf. Naast het werk dat moet gebeuren hebben we enkele gedachtes gewisseld, en discussies gevoerd. Hierdoor heb ik veel geleerd over de melkveehouderij.

Ik kijk tevreden terug op een geweldige stage periode, waarbij ik Harold en Jaqueline ook erg dankbaar voor ben.

Bedankt! En Succes met de nieuwe stal.

Gr Tom Litjens Helicon Helmond MBO niveau 4 melkveehouderij jan-juni 2011
 

__________________________________________________________________________________


Voor mijn opleiding veehouderij in Doetinchem mocht ik in de periode van Maart t/m Juni gedurende 10 weken een interne stage volgen.
Na een brief en later een telefonisch contact met de familie Custers ben ik op bezoek geweest. Het klikte goed en zo had ik een interne stage plaats.
Na de kennismaking met de familie Custers, ben ik een maand later begonnen met de stage.
Het werken met de robot was compleet nieuw voor me, dit is iets wat ik dan ook graag wou leren. Ook was de technische kant iets waar ik weinig vanaf wist. Het werken met de robot en alle andere werkzaamheden werden me goed uitgelegd. Er was altijd een goed overleg, en ik werd ook echt betrokken in het werk en de ontwikkelingen van het bedrijf. Ik mocht veelal ook zelfstandig aan de slag dat was ook erg fijn. Wat ik een groot pluspunt aan de robot vond is de vrijheid die je hebt, ook was het altijd zeer rustig in de stal, of dit door de kalmte van Harold, of door de robot komt weet ik niet, maar het was in ieder geval erg fijn!

Harold, Jacqueline en de rest van het gezin, Britt, Jorn en Noud hartelijk bedankt voor de tijd en aandacht die jullie voor mij hadden! Het was een hele plezierige stageperiode en ik heb een hoop geleerd bij jullie!

Jan Huigen april-juni 2010
 

__________________________________________________________________________________

 

Ich studiere Landwirtschaft an einer Fachhochschule in Deutschland und absolviere daher ein Jahr Praktikum. Zehn Wochen davon habe ich auf dem Betrieb der Familie Custers-Keursten abgeleistet. Zuerst war ich ein bisschen unsicher, wie es in einem fremden Land bei einer fremden Familie funktionieren würde; aber diese Angst war völlig umsonst! Ich wurde sehr gut in der Familie aufgenommen und auch bei der Arbeit auf dem Betrieb wurde mir alles sehr gut erklärt und sich Zeit für mich genommen. Zu Beginn meiner Praktikumszeit wurden mir die täglichen Arbeiten gezeigt und Hintergrundwissen vermittelt. Besonders die Arbeit mit dem Melkroboter war mir neu, es ergaben sich aber trotz der Sprachbarriere keine Probleme. Da ich im Spätsommer auf dem Betrieb war, habe ich das Silieren des 5. Grasschnittes und des Maises miterlebt, weswegen ich auch bei der Feldarbeit mithelfen konnte und viel Neues gelernt habe.
Besonders hat mich gefreut, dass Harold und Jaqueline mich bei allen Tätigkeiten mit einbezogen haben und mir auch außerhalb des Betriebs viel gezeigt haben. Ich empfand das Praktikum als sehr schön und lehrreich und hab die Zeit genossen.

Kathrin Lingmann, 10.08.2009 – 16.10.2009

 

__________________________________________________________________________________

 

Voor mijn opleiding aan de MAS (middelbare agrarische school) in Helmond mocht ik in de periode van de maand januari tot juni 2 dagen in de week stage lopen. Na vele positieve geluiden gehoord te hebben ben ik tot het besluit gekomen om de familie Custers te benaderen. Na telefonisch contact opgenomen te hebben en een uurtje bij de familie Custers op bezoek te zijn geweest,was de stageplek meteen toegezegd! Hier ben ik achteraf erg blij mee geweest. In de paar maanden die ik bij Harold, Jacqueline en de kinderen Britt, Jorn en Noud te gast was heb ik bijzonder veel geleerd. Alle bedrijfsontwikkelingen en gebeurtenissen werden samen besproken. Vele interessante discussies en vrijheid in het werk zijn punten waar ik dan ook met een goed gevoel op terug kijk! Bedankt voor dit alles !

Van: Willem Manders stage-periode jan-juni 2009

 

__________________________________________________________________________________

 

Voordat ik kwam stage lopen bij de familie Custers had ik verder weinig kennis over de melkveehouderijsector. Ik had wel wat basiskennis, maar dat was het dan ook. Ik wilde bij de familie Custers heel veel leren over de melkveehouderij. De meeste dingen waren nieuw voor mij. Veel werkzaamheden had ik nog nooit uitgevoerd. Ik heb hier dan ook veel geleerd en dat was ook zeker mijn bedoeling! Ik kon alles vragen en kreeg overal wel antwoord op. Ik ben er heel veel wijzer van geworden. Ik weet nu veel beter hoe het allemaal gaat op een melkveehouderij, wat er allemaal gebeurt en erbij komt kijken. Het was prettig samenwerken met de familie Custers. Ik heb er een hele leuke tijd gehad!!

Van: Karlijn Hellegers stage-periode 3/5/2004 - 18/6/2004

__________________________________________________________________________________


Het was voor mij het laatste jaar van de vmbo-groen opleiding op het AOC, tegenwoordig Cita Verde College in Horst. In dit laatste jaar mochten we voor het eerst op stage bij twee bedrijven in je eigen te kiezen sector. Bij ieder bedrijf was je twee weken te gast. . Ik ben toen bij Harold en Jaqueline terecht gekomen.
Ik had geluk met de periode waarin ik deze stage had, midden in de lente iedereen was druk bezig op het land. Ik was toen 15 jaar, ik had nog geen trekkerrijbewijs en daar sta je dan in de drukste tijd van het jaar. Maar daar had Harold toen volgens mij helemaal geen problemen mee. Harold en Jaqueline hadden toen grond in Swolgen een paar kilometer van Oirlo, van de boerderij van Jacqueline haar ouders. Hier heb ik nog verschillende dagen op het land gespendeerd met de trekker.
Harold en Jaqueline hadden toen ook de DeLaval robots net een half jaar in gebruik. Ook hier werd ik volop bij betrokken. Hoe werkt het, onderhoud, storingen en ga maar door. Het melkproces, het voeren overal werd tijd ingestoken om het me te leren voor de korte twee weken. Als Harold en Jaqueline allebei weg waren kreeg je ook je eigen verantwoordelijkheid voor taken. Op deze manier heb ik in die korte twee weken veel over een melkveehouderij van deze schaal mogen leren. Er was echter één nadeel aan deze stage dat me altijd is bijgebleven. Omdat ik het bedrijf van Harold en Jaqueline had uitgekozen voor mijn verkenningsstage op het vmbo mocht ik hier niet meer terugkomen voor stage op de MAS.
Harold en Jaqueline nogmaals bedankt.

Van: Guus Hendrickx stage-periode15/4/2002 -26/4/2002