Historie
De historie van boerderij ‘Stienenhof’ zoals onze boerderij genaamd is begint al meer dan 100 jaar geleden. Rond het jaar 1900 heeft de overgrootvader van Harold de boerderij aangekocht van een familie Stienen (vandaar de naam Stienenhof). In 1902 is opa Custers hier geboren die in 1943 het bedrijf van zijn vader heeft overgenomen. Harold zijn opa heeft in 1954 de huidige boerderij gebouwd nadat de oude boerderij in de oorlog zwaar beschadigd was. Harold zijn vader heeft in 1968 het bedrijf overgenomen van zijn vader.
Bovenstaande foto is van 1931 met daarop de oude boerderij. Van links naar rechts staan op de foto: Jan Custers (overgrootvader Harold), Drieka Custers (zus van Handrie), een dienstmeisje, Handrie Custers (Harold zijn opa)
In 2000 heeft Harold het bedrijf overgenomen van zijn moeder. In 2001 heeft Jacqueline een gedeelte van haar ouderlijk bedrijf overgenomen. Op dat moment ontstond er een nieuwe situatie waarin de toenmalige ligboxenstal op de ouderlijke locatie van Harold in één klap veel te klein werd door de samenvoeging van het bedrijf van Harold en Jacqueline. We hebben toen gekozen voor het verlengen van de bestaande ligboxenstal en het investeren in melkrobots omdat de capaciteit van de melkstal ook te klein was geworden.
In 2011 hebben we voor onze koeien een compleet nieuwe ligboxenstal gebouwd. De oude ligboxenstal was te klein geworden en voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Tevens zijn we uitgebreid van 2 naar 3 melkrobots om ook in de toekomst een omvang te hebben om voldoende inkomen te genereren met het leveren van het prachtige product MELK!
Wij hebben gekozen voor automatisch melken omdat we overtuigd zijn van de voordelen van automatisch melken zoals verhoging van de arbeidsproductiviteit en arbeidsverlichting. Tevens is het systeem diervriendelijk. De koe bepaalt zelf wanneer ze gemolken wil worden. Het automatisch melken geeft ook voor ons meer vrijheid: in onze werkplanning maar ook sociaal gezien.
Op dit moment heeft ons bedrijf een omvang van 180 melkkoeien, 110 stuks jongvee en 75 ha grond in gebruik. Op deze grond telen we het gras en de maïs dat we nodig hebben voor het voeren van onze koeien. Tevens wordt er grondruil toegepast met vollegrondstuinders of akkerbouwers. Deze vruchtwisseling is goed voor de bodem en dus ook voor de collega-agrarische ondernemer en voor ons.